Misbruik

Seksueel misbruik 

Aanslag op je ziel

Seksueel misbruik is een aanslag op je ziel. Het richt enorme schade aan in de innerlijke structuur van een jong mens. Daarom is het ook zo ingrijpend. Jij bent een kind en de dader is meestal volwassen. Je wordt seksueel overvallen. En je kunt en mag het niet vertellen. Je wordt een drager van een groot geheim. Heel veel ingrediënten waar jij je, onterecht, voor gaat schamen. Waar jij je vaak ook eenzaam, bang, somber en schuldig door gaat voelen. Je kunt jaren leven met je misbruik ervaring, zonder dat je hier last van lijkt te hebben.

Je hebt jezelf namelijk geleerd om ermee om te gaan. Wat moet je anders? Je bent nog te jong om het allemaal te kunnen begrijpen. Bijna altijd ben je de verbinding met je eigen lijf – het voelen van grenzen in contact met de ander – verloren. Er hebben zich overlevingsmechanismen in jou vastgezet die beperkingen met zich meebrengen in jou dagelijks leven. Maar waar je denkt heel goed mee te kunnen leven. Toch?

Zwangerschap

En dan word je zwanger. Zwanger zijn vraagt om verbinding. Verbinding met je lijf, je ongeboren baby en je partner. Moederschap vraagt liefde, verbinding en begrenzing. Thema’s waarmee je vaak worstelt als je je misbruik verleden nog niet helemaal hebt verwerkt. Zwanger zijn zorgt er vaak voor dat je de pijn en de schade van het misbruik misschien voor het eerst, of opnieuw weer voelt.

Moederschap

Je baby vraagt om nabijheid, liefde, troost en intimiteit. Het is afhankelijk van jou. Die verantwoordelijkheid is pittig. Met een misbruik geschiedenis kan deze fase in het  moederschap een extra uitdaging voor je zijn. Waarschijnlijk heb je gebroken nachten, geef je misschien borstvoeding en is het nodig dat de bevalling ook nog een plek krijgt. Samen met alle hormonale veranderingen kunnen er emoties loskomen waar je geen raad mee weet.

Specialistische zorg

Bij zwangeren en moeders met een misbruik verleden, past geen standaard zorg. Juist als je zwanger bent of als je moeder bent geworden, is gespecialiseerde begeleiding belangrijk. Begeleiding tijdens de zwangerschap, gaat niet alleen maar over medische zorg. Het gaat ook over het leren ervaren van je eigen grenzen. Je eigen nee en ja kunnen voelen én het dan ook nog durven zeggen. Aangeven wat jij nodig hebt in contact met anderen. Alleen is het allemaal simpeler, red je het wel. In gesprek met anderen wordt het vaak al snel ingewikkeld en verlies je regelmatig de regie. Neemt de ander het over voor je gevoel. Juist in deze periode van je leven, krijg je met heel veel mensen te maken die voor jou en je baby willen zorgen. Een extra uitdaging krijg jij erbij.

Er is natuurlijk ook goed nieuws! In deze fase van je leven ben je meestal erg bereid en gemotiveerd, om je kind de beste versie van jezelf te geven. Je wil ongetwijfeld een goede moeder zijn, je kind gezond en gelukkig opvoeden. Je eigen pijn doorgeven is het laatste wat je wil.

Dit kan een aanleiding voor jou zijn om begeleiding te zoeken. En als je de moed hebt om dit te durven, heb je een belangrijke stap gezet naar heling!

 

Zwanger

Herken jij dit?

Je hebt mixed feelings

Je hebt het aangedurfd om zwanger te worden en nu gebeurt er van alles in je lijf en je hoofd wat je verwart en overvalt.

Lang geleden

Je wil eigenlijk niet meer praten of bezig zijn met je misbruik. De mensen om je heen zien je (weer) aankomen, het is al zo lang geleden!

Klaar toch?

Het is wel een keer klaar toch? Je hebt er al zo vaak naar gekeken. Je wordt er ook boos van!

Schaamte

Je schaamt je dat je niet in staat bent om dit hoofdstuk af te sluiten.

Eenzaam

Je sluit je af, trekt je terug. Je wil niet dat mensen iets aan je kunnen zien. Zichtbaar zijn is heel ingewikkeld.

Leven in je hoofd

Je blijft maar rondjes draaien in je hoofd, je probeert je eruit te denken. Maar dat lukt je niet.

Kleiner maken

De neiging om wat je hebt meegemaakt kleiner te maken? Het kan toch altijd erger?

Verdrietig en ook angstig

Je wil heel graag blij zijn en op een roze wolk zitten, maar daar zit je niet op en dat maakt je verdrietig en ook angstig. Wat zal er nog allemaal komen?

Schuldgevoel

Waarschijnlijk voel je je ook nog schuldig, omdat je je vaak niet happy voelt en je bent dat de baby daar ook last van heeft.

Geheim

Je draagt waarschijnlijk al heel lang alleen je geheim. Hierover vertellen is helemaal niet zo makkelijk. Deze last voel je meer nu je zwanger bent, omdat je het minder goed kunt wegdrukken.

Angst en eenzaamheid

Als jij je misbruik niet onder ogen ziet dan?

Alleen en angstiger

Ga je je steeds meer alleen en angstiger voelen, omdat je in je hoofd leeft.

Behoefte aan controle

Je behoefte aan controle zal toenemen, daardoor ga je een leven leiden dat je niet wil leven.

Machteloosheid

Zal machteloosheid een steeds grotere rol gaan spelen in je leven.

Keuzes maken steeds moeilijker

Kun je niet meer zo goed voelen wat je wil, keuzes maken wordt steeds moeilijker. Je vaart meer op de ander dan op jezelf.

Hertraumatiseren

Kun je onbedoeld gehertraumatiseerd worden, omdat je je niet bewust bent van de invloed van je misbruik op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Overdragen op je kind

Vrees ik dat je jouw angsten en geschiedenis (onbewust) gaat overdragen op je kind. Trauma geef je door, vaak generatie op generatie. En het stopt pas als iemand de moed heeft om te durven kijken. Te voelen wat er echt is gebeurd en wat het met je gedaan heeft.

Ben je er aan toe?

Natuurlijk snap ik dat je helemaal geen zin hebt om (weer) ermee bezig te zijn. Als je er niet aan toe bent, dan is dat uiteraard ook goed. Het is dan gewoon nog geen tijd. Therapie vraagt moed en geduld. Je bent en blijft ook op een ander moment heel welkom.

Heb jij de moed om je pijn te onderzoeken?
Herkenbare thema’s

Hoe zou het zijn als je…

voelt dat jij zelf kan kiezen, iedere dag opnieuw vanuit wie jij bent en wat jij wil!

voelen en denken meer verbonden is, waardoor je je minder angstig voelt, en meer vertrouwen ervaart.

je vrijer en heel voelt.

energie weer meer kan stromen.

weer kan genieten zonder op je hoede te hoeven zijn.

in staat bent mensen dichtbij te laten komen, en daardoor meer geniet van vriendschap en intimiteit.

gewoon jij bent en je misbruik jou niet meer belemmert, maar iets is wat je hebt meegemaakt en waarmee je leeft in plaats van dat het jou leeft.

Begeleiding bij misbruik

“Kom je misbruik onder ogen, start met helen “

Traject “Onder ogen zien”

Helen van misbruik is geen quick fix. Het is meer een marathon dan een sprint. Gelukkig kun je in je zwangerschap al een goed begin maken met helen. Beginnen is al zo belangrijk voor jou en je baby. Dat alleen al is helend.

Het traject bestaat uit:

  • 8 life sessies (inclusief intake & 1 sessie 6 weken na het afronden van je laatste sessie)
  • Audio’s ter ondersteuning in verbinding komen met jezelf en je baby
  • Dagboek voor dagelijkse schrijfoefeningen en om je sessies te evalueren
  • Oefeningen op maat via mail
  • 5 doordeweekse werkdagen bereikbaar via WhatsApp
  • 1 Zoom sessie (naar behoefte in te zetten)
  • Een koffie ochtend ( mag samen met je baby) met andere vrouwen met dezelfde ervaring. Een groep kan echt helend werken en je proces versnellen en verstevigen

Investering 1099 euro. Natuurlijk mag je ook in 4 termijnen betalen van 280 euro. Een deel kun je indienen bij je ziektekostenverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent.

Reviews

Voor veel mensen die seksueel misbruikt zijn, is het schrijven van een review spannend. Daarnaast vinden ze het juist ook heel belangrijk. Zij voelen zich vaak dankbaar en gunnen dat anderen ook. Hoe meer vrouwen geholpen worden, hoe fijner zij het vinden. Daar willen ze graag aan bijdragen. Maar daarom zijn ze eigenlijk wel altijd anoniem.

“Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik onverwachts last van nare gevoelens en herbelevingen van het seksueel misbruik uit mijn jeugd. Dit overviel mij erg en ik wist niet bij ik aan moest kloppen voor hulp. Toen ik de website van Tirza had gevonden voelde ik mij opgelucht. Iemand die zowel kennis heeft van een zwangerschap, als van een misbruik verleden kon wel eens de juiste route zijn. Dankzij mijn sessies met Tirza heb ik nog kunnen genieten van mijn zwangerschap, een enorm groot cadeau. Ik heb dingen over mezelf geleerd waar ik de rest van mijn leven iets aan zal hebben, iets waar ik Tirza erg dankbaar voor ben. – Nadine”

Gratis kennismaking

Veilig je verhaal vertellen

Het is heel belangrijk dat je je veilig genoeg voelt om je verhaal te durven vertellen. Dit is essentieel voor het slagen van de begeleiding. Wil je dit ervaren? Dan plan ik graag met jou een gratis telefonisch gesprek in van 30 minuten.  Ik geef  je ook een paar tips op maat, zodat je een eerste stap kunt zetten naar herstel.