Moeder

Moeder

Goed voor jezelf zorgen, is ook goed voor je baby zorgen!

We vergeten vaak dat de overgang naar het moederschap een hele grote verandering is. De zwangerschap en bevalling krijgen de meeste aandacht. Maar daarna komt het moederschap, en dat kan je best heftig uit balans brengen. De verantwoordelijkheid en de zorg die een baby van je vraagt, is groot.

Aandacht en tijd voor jezelf is er weinig. Terwijl die behoefte er wel is. Je hebt amper tijd om te voelen en jezelf af te vragen: Hoe is het echt met mij? Hoe voel ik me in deze fase?

Als jij je niet in balans voelt, kan de liefde voor je kind en de wens om een goede moeder te zijn, een krachtige drijfveer zijn om op zoek te gaan naar die tijd en aandacht voor jezelf. Om ook goed voor jezelf te willen zorgen, en niet alleen voor je baby. Want goed voor jezelf zorgen is ook goed voor je baby zorgen.

Hieronder wat voorbeelden van vragen of twijfels die je kunt hebben. Het is een greep uit mijn dagelijkse praktijk.

Hoe ga ik om met alle rollen die ik nu ineens heb?

Ik kan moeilijk de controle loslaten, hoe moet ik dit doen?

Ik moet nog steeds huilen als ik aan mijn bevalling denk, is dat normaal?

Ik ben bang dat ik geen goede moeder ben.

Ik weet niet wat er is, maar ik voel me niet goed.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn eigen pijn en trauma niet doorgeef aan mijn kind?

Ik voel me vaak heel angstig.

Ik durf niet te vrijen en erover praten durf ik eigenlijk ook niet.

Mijn bevalling was geen positieve ervaring, ik blijf erover malen.

Ik ben heel bang geweest dat mijn baby zou overlijden tijdens de bevalling en ik raak deze angst maar niet kwijt.

Als ik me vergelijk met mijn vriendinnen, ben ik helemaal niet zo blij en ik durf er niet over te praten.

Waar blijf ik in het hele verhaal?

Ik heb alle reden om gelukkig te zijn, maar ik ben het niet.

Ik ben heel erg bang dat mijn kind iets overkomt, en daardoor probeer ik heel veel te voorkomen. Tot irritatie van mijn partner. 

Mijn lijf is niet meer van mij.

Waar blijft die roze wolk?

Ik vond zwanger zijn echt helemaal niet leuk en nu moet ik ook nog zo wennen aan deze nieuwe fase.

Misschien herken je iets van het bovenstaande? Ik help je graag om je vraag samen te onderzoeken!

Jong moederdschap

“Ik had eigenlijk een hele normale kraamtijd, zonder al teveel kraamtranen/ somberheid. Na 2-3 weken kwam er meer verdriet, moest ik veel huilen en kreeg in de avond paniekaanvallen. Ik vond mijn dochter een indringer en was niet blij dat ze er was. Ik kon alleen maar denken dat mijn leven enorm was veranderd/meer zou gaan veranderen en ik niet meer de dingen kon doen die ik altijd deed. De enorme verandering van een kind krijgen kon ik niet goed alleen/met mijn partner verwerken. Toen dit gevoel na een aantal weken bleef aanhouden gaf mijn partner aan dat het tijd was om hulp te zoeken.

Ik was in eerste instantie via de huisarts bij de Poh-ggz terecht gekomen. Deze begreep echter helemaal niet waarvoor ik kwam. Ik zocht iemand die specifiek kon helpen bij de gevoelens die loskomen bij voor het eerst moeder worden en de impact die dit heeft op je leven. Ik kwam na 6 weken nog bij mijn verloskundigenpraktijk voor controle en die gaf aan dat Tirza wellicht een goed persoon voor mij was. Ik heb toen de website bekeken en dat sprak mij aan.

Tirza gaf mij gevoelsmatig heel veel ruimte om mijn verhaal te vertellen. Door haar oprechte interesse ging ik vanzelf op de praatstoel zitten. Tirza stelt goede vragen over hoe ik gevormd ben als persoon in mijn leven en kan goed verbanden leggen met de dingen die spelen in het heden. Ik voelde mij gehoord en zij gaf goed erkenning van mijn gevoel. Het eerste gesprek gaf mij daardoor al heel veel rust. Het normaliseren van de zorgen die ik had over het niet voelen van liefde voor mij kind gaf mij veel vertrouwen dat het goed zou komen.

Tirza is (volgens mij) een echt gevoelsmens en ik meer van de ratio,. Tijdens onze gesprekken en met de oefeningen kwam ik uit mijn comfortzone en moest ik meer gaan letten op mijn gevoel. Dit zorgde ervoor dat ik minder ging nadenken en meer ging voelen. Een hele nuttige les, die ik nog steeds probeer toe te passen.  Na een aantal gesprekken kon ik mijn angsten al veel meer los laten

Begeleiding in je moederschap

Traject “Moeder” 3 maanden

Ik ben er voor je. Ik weet dat je je heel graag snel weer beter wil voelen. Maar dat je niet weet hoe je dat zelf voor elkaar kunt krijgen! Weet dat er geen snelle oplossing is. Duurzaam, daar geloof ik wel in. Verwerken, helen, verdragen, onderzoeken en toepassen kost gewoon tijd. Met het onderstaande traject weet ik zeker dat je goede, toekomstbestendige stappen kunt gaan zetten.

Wat zit er in het traject:

  • 6 sessies ( inclusief intake en inclusief 1 sessie binnen 2 maanden na het afronden van de begeleiding). Mocht je toch sneller klaar zijn? Dan mag je de overgebleven sessies in het 1e jaar na geboorte van je kind nog gebruiken.
  • 2 audio’s ter ondersteuning in verbinding komen met jezelf en je baby.
  • Notebook voor dagelijkse schrijfoefeningen en om je sessies te evalueren.
  • 3 oefeningen op maat via de mail.
  • 5 doordeweekse werkdagen bereikbaar via WhatsApp.

Investering 777 euro.

Natuurlijk mag je ook in 3 termijnen betalen ( 264 euro per termijn). Een deel kun je na afloop van het traject, indienen bij je ziektekostenverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent.

 

Tirza stelt goede vragen over hoe ik gevormd ben als persoon in mijn leven en kan goed verbanden leggen met de dingen die spelen in het heden. Ik voelde mij gehoord en zij gaf goed erkenning van mijn gevoel.

Reviews

‘Tijdens en na mijn zwangerschap kreeg ik (weer) steeds meer last van de gevolgen van het seksueel misbruik dat in mijn kindertijd plaatsvond. Een goede verloskundige verwees me door naar Tirza. Tirza heeft me op veel manieren verder geholpen. Door goed te luisteren, door haar grote betrokkenheid, door inzicht te geven in de (door)werking van seksueel misbruik, door me te doen beseffen dat ik eigen keuzes kan en mag maken. Over dit onderdeel van mijn leven kan ik moeilijk praten, maar in gesprek met Tirza (en later ook daarbuiten) lukte dat steeds ietsje beter. Ze heeft geduld, ook als het even niet gaat, stelt goede vragen en toont begrip. Voor dit alles ben ik haar heel dankbaar.’ (anoniem)

“Tirza is een mens. Dat klinkt misschien als een gekke zin. Maar wat is het een verademing als een zorgverlener gewoon allereerst mens wil zijn. Dat ik een appje kreeg: “ Kijk je uit bij de voordeur. Het kan glad zijn.” Dat dus.

Tirza, jij sloot aan bij wat ik nodig had. Gewoon denkend vanuit mij. Lekker spontaan zei je opeens: “ Is tantra niks voor jou?” Bekken, spiritualiteit, seksualiteit. Ja, natuurlijk! Hoe mooi om te merken dat het inderdaad een werkbaar pas is in het kader van mijn chronische pijn.

Wat heb ik ongelooflijk plezier gehad in de therapievorm met de stoelen. Minstens drie keer vroeg ik je of die grote stoel echt de kamer uit mocht. Dat dan samen gewoon doen. Ik heb nooit het gevoel gekregen bij jou dat iets te gek was, eerder voelde ik hoe je met oprechte aandacht en onbevangen nieuwsgierigheid volgde hoe ik de dinge oppakte en beleefde.

Dankjewel!” (anoniem)

Gratis kennismaking

Veilig je verhaal vertellen

Het is heel belangrijk dat je je veilig genoeg voelt om je verhaal te durven vertellen. Om te durven delen wat je is overkomen. Veiligheid en delen zijn essentieel voor het slagen van de therapie. Ben je er aan toe om een (volgende) stap te zetten? Dan plan ik graag met jou een gratis telefonisch gesprek in van 30 minuten.  Ik geef  je dan 3 tips op maat, zodat je een eerste stap kunt zetten naar herstel!