"In ieder van ons zit een kern waar we niet gekwetst zijn,
waar we gezond, ontvankelijk en krachtig zijn.
Zelfs mensen die veel pijn hebben geleden dragen deze kern in zich.
Die terugvinden, is misschien wel de mooiste zoektocht in ons leven".
                                                                                                                                                        Piero Ferrucci

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik is een aanslag op je ziel en daarom zo ingrijpend. De seksuele overval richt veel schade aan en wordt omhuld door geheimhouding. De kans dat je je erg eenzaam voelt is heel groot. Je kunt jaren leven met de misbruik ervaring (en), zonder dat je hier last van hebt.
Je hebt jezelf geleerd om ermee om te gaan en bent de verbinding met je eigen lijf - het voelen van grenzen en contact met de ander - waarschijnlijk kwijt geraakt. Het is beschadigd vanaf het eerste moment van misbruik en er hebben zich overlevingsmechanismen gevormd die beperkingen met zich mee brengen in het dagelijks leven.

Zwangerschap

Zwangerschap vraag om verbinding. Contact met je lijf, je ongeboren baby, en/ of je partner. Ouderschap vraagt liefde en begrenzing. Thema's waarmee je misschien worstelt als je je misbruik verleden nog niet helemaal hebt verwerkt of dat ( plotseling) door de zwangerschap weer in je bewustzijn komt. Vaak zorg het zwanger zijn dat je de pijn van het misbruik opnieuw ervaart.
Moederschap
Je baby vraagt om nabijheid, liefde, troost en intimiteit. Het is afhankelijk van jou. Die verantwoordelijkheid is pittig. Met een misbruik geschiedenis kan deze fase van moederschap een extra uitdaging zijn. Waarschijnlijk heb je gebroken nachten, geef je misschien borstvoeding en is het nodig dat de bevalling ook nog een plek krijgt. Samen met alle hormonale veranderingen kunnen er emoties loskomen waar je geen raad mee weet.
Begeleiding
Bij zwangeren en moeders met een misbruik verleden, past geen standaard zorg. Juist als je zwanger bent of als je moeder bent geworden, is gespecialiseerde en professionele ondersteuning erg belangrijk. Begeleiding tijdens de zwangerschap, gaat niet alleen maar over medische zorg . Het gaat ook over het leren ervaren van je eigen grenzen. Je eigen nee en ja kunnen voelen én zeggen: ik heb regie over mezelf in contact met anderen.
Het mooie is dat tijdens deze periode in je leven vaak de wens ontstaat om een goede moeder te zijn. Om je kind gezond en gelukkig op te voeden. Dat kan de aanleiding zijn om begeleiding te zoeken.
Misschien herken je iets van het bovenstaande? Ik help je graag om je vraag en/ of emotie nader te onderzoeken.




Hoe werk ik?

Verwerken is een weg van vallen en opstaan. Je hebt er moed, geduld en zelfcompassie voor nodig. Het is vaak een langdurig proces waar je de tijd voor moet nemen.
Ik maak gebruik van gesprek, lichaamswerk, Gestalt, opstellingen, psychodrama en uiteraard mijn jarenlange ervaring. Door mijn begeleiding ervaar je meer regie en maak je ( weer) contact met wie je werkelijk bent. Lichtheid en humor kunnen je helpen in je proces naar heling. Daar maak ik dan ook graag gebruik van.
Daarnaast werk ik met de vragen lijsten ontwikkeld door Peter John Schouten. Deze vragen kun je anoniem invullen. Je krijgt een eindresultaat. Hierdoor krijg je een goed inzicht in waar je staat in je verwerkings proces en waar nog ontwikkel punten liggen.
Bezoek de site voor meer informatie en om de vragenlijsten in te vullen, op traumaseksualiteit.nl